Η προστασία του κινητού μας είναι μια σημαντική υπόθεση η οποία μπορεί να ξεκινάει εξωτερικά με τις θήκες κινητών αλλά πρέπει να συνεχίζεται και εσωτερικά. 

Οι χάκερς καραδοκούν και προσπαθούν να βρουν κάποια πύλη εισόδου στο κινητό μας προκειμένου να υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας των smartphones τους οποίους και θα σας παρουσιάσουμε.

Αναμφίβολα άλλωστε τα κινητά μας περιέχουν μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων στα οποία δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχουν πρόσβαση σελίδες και πρόσωπα χωρίς την δική μας έγκριση και δικαιοδοσία.

Παρακάτω λοιπόν θα σας αναλύσουμε πώς να προστατέψετε τα κινητά σας από τους επίδοξους χάκερς δίνοντας σας μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί για την προστασία των κινητών μας 

Οι ειδικοί της τεχνολογίας τονίζουν την σημασία λήψης μέτρων προστασίας για τα κινητά μας. Υπάρχουν μέθοδοι προστασίας των smartphones από επιθέσεις χάκερ.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι είναι η χρήση ισχυρών κωδικών με ειδικές εφαρμογές που δεν θα επιτρέπουν εύκολα σε κάποιον ή σε κάποια σελίδα να εισβάλει χωρίς την συγκατάθεση και την έγκριση μας στα δεδομένα μας.

Πλέον, πρέπει ο καθένας από μας που έχει smartphone να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίζει τα μετρά προστασίας του κινητού του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν όλο και περισσότερο την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε στις σελίδες επισκεπτόμαστε και στα στοιχεία που παραχωρούμε σε αυτές σε σχέση με τα προσωπικά μας δεδομένα.

1.Δείξτε προσοχή σε ποιες σελίδες παραχωρείτε άδεια πρόσβασης (cookies)

Τα γνωστά cookies αποτελούν το πρώτο πράγμα στο οποίο μας ζητά να κάνουμε αποδοχή μια ιστοσελίδα όταν την επισκεπτόμαστε. Η αποδοχή που κάνουμε δίνει και την πρόσβαση που απαιτείται από την σελίδα στα δεδομένα της περιήγησης μας.

Αυτό γίνεται τις περισσότερες φορές προκειμένου να βλέπουν οι σελίδες τα στατιστικά τους και για να μας προτείνει το Google παρόμοιες σελίδες και προϊόντα. Οι διαφημίσεις που μας εμφανίζονται στις αναζητήσεις μας ή και στα social media συνδέονται άμεσα με τα δεδομένα αυτά που έχουν καταγραφεί.

Προστασία προσωπικών δεδομένων 

Αυτά τα στοιχεία είναι επιτρεπτά και αν δεν σας αρέσει η επίδειξη παρόμοιων διαφημίσεων μπορείτε να μπαίνετε στο διαδίκτυο μέσω της ανώνυμης περιήγησης μέσω της οποία δεν γίνεται καταγραφή των δεδομένων σας.

Μέσω αυτού του τρόπου και οι χάκερς δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας καθώς δεν ξέρουν σε ποιες σελίδες έχετε μπει.

Η επίδειξη προσοχής επομένως στις άδειες που παραχωρεί ο κάθε χρήστης σε κάθε εφαρμογή είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πλέον μέσω των smartphones γίνονται πλήθος συναλλαγές, όπως τραπεζικές, αγορές προϊόντων, αποστολή αρχείων, μηνυμάτων, φωτογραφιών και πολλών ακόμη στοιχείων που μέσω πολλών εφαρμογών γίνονται γνωστά σε άτομα και εταιρείες που δεν γνωρίζουμε και στις οποίες σαφώς δεν έχουμε δώσει έγκριση για πρόσβαση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια εφαρμογή μέσω της οποίας παραγγέλλουμε φαγητό και δίνουμε την διεύθυνση μας. Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις εφαρμογές και τα στοιχεία που επιτρέπουμε να καταχωρηθούν και να παραχωρηθούν.

2. Εφαρμόστε ισχυρούς κωδικούς προστασίας

Οι ισχυροί κωδικοί θα προστατέψουν το κινητό σας και κατ’ επέκταση και τα προσωπικά σας δεδομένα από ενδεχόμενες εισβολές χάκερ. Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές, κατάλληλα σχεδιασμένες με σκοπό να προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας στο κινητό σας.

Μην επιλέγετε κωδικούς που είναι εύκολοι στο να έχουν πρόσβαση ή να τους σκεφτούν πολλοί. Δώστε έμφαση στο σημείο αυτό καθώς είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές και για το κινητό αλλά και για τον σταθερό υπολογιστή σας οι οποίες προστατεύουν τα δεδομένα σας αλλά το σημαντικότερο σας ενημερώνουν κατευθείαν αν κάποιος τρίτος έχει μπει στις εφαρμογές, έχει αλλάξει ίσως τους κωδικούς σας ή αν καταγράψουν κάποια ύποπτη κίνηση.

Το ίδιο μπορεί να κάνουν και άλλες εφαρμογές από μόνες τους προκειμένου να σας εξασφαλίσουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Το Gmail σας για παράδειγμα αν δει ότι συνδεθήκατε από κάποια άλλη συσκευή πέρα από τη δική σας, από αυτή δηλαδή που συνδέεστε κατά βάση, σας στέλνει email ενημερώνοντας σας ότι κάποιος μπήκε από μια άλλη συσκευή.

Έπειτα σας ζητά επιβεβαίωση αν ήσασταν εσείς. Αυτό γίνεται πολλές φορές και με τις αγορές σας online. Είναι σημαντικό επομένως να έχετε ορίσει τέτοια συστήματα για να παρέχετε πάντα ασφάλεια στο κινητό και στα προσωπικά σας δεδομένα.

Δεν μπορείτε να θυμάστε όλους τους κωδικού σας; Υπάρχει λύση

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να θυμηθούν όλους τους κωδικούς των λογαριασμών και των εφαρμογών τους υπάρχει μια λύση που θα σας βοηθήσει και παράλληλα θα προστατέψει και τα προσωπικά σας δεδομένα. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε ένα password manager για τους κωδικούς σας.

Τι εννοούμε με το password manager; Πολλοί από μας δυσκολεύονται να θυμούνται τον κωδικό που έχουν ορίσει για κάθε εφαρμογή και υπηρεσία και αυτό είναι ως ένα σημείο λογικό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να ορίζουν εύκολους ή τους ίδιους κωδικούς σε κάθε εφαρμογή ή λογαριασμό τους στο διαδίκτυο. Αν γίνει κάτι τέτοιο οι χάκερς χωρίς καμία απολύτως δυσκολία θα μπορούν να μπουν στους λογαριασμούς σας.

Με γνώμονα λοιπόν την ανάγκη αυτή των ανθρώπων έχουν δημιουργηθεί ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές οι οποίες ονομάζονται password managers, δηλαδή διαχειριστές κωδικών.

Κάποιες από αυτές είναι το Keeper, το 1Password και το LastPass. Αυτές οι εφαρμογές είναι ικανές να δημιουργήσουν για σας και για τις εφαρμογές και τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο ιδιαίτερα περίπλοκους και ισχυρούς κωδικούς.

Οι κωδικοί αυτοί μετέπειτα καταχωρούνται αυτόματα στην κάθε υπηρεσία, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να πληκτρολογεί τον κωδικό κάθε φορά που θέλει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ή τον λογαριασμό του. Εσείς λοιπόν στην ουσία απαιτείται να θυμάστε μονάχα ένα κωδικό, αυτόν της εφαρμογής password manager.

3. Κάντε τις κατάλληλες ρυθμίσεις 

Τα κινητά μας ως smartphones περιλαμβάνουν πλήθος ρυθμίσεων τις οποίες πολλές φορές αφήνουμε ανεκμετάλλευτες. Κάθε μάρκα κινητού και κάθε σύστημα φέρει ισχυρές ρυθμίσεις ώστε να προστατεύει το κινητό μας από παραβιάσεις και υποκλοπές.

Τι χρειάζεται να κάνετε λοιπόν; Θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις και εκεί να δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και κατά την περιήγηση σας στο διαδίκτυο αλλά και για τα προφίλ σας στα social media. Ειδικά για τα τελευταία στα όποια ανεβάζουμε φωτογραφίες, βίντεο και έχουμε και συνομιλίες θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με το ποιος έχει πρόσβαση στο προφίλ σας και τι μπορεί να κάνει σε αυτό.

Σε γενικές γραμμές όση περισσότερη προσοχή δίνουμε ακόμα και με μικρές ρυθμίσεις και αλλαγές τόσο καλυτέρα προστατεύουμε το κινητό μας από χάκερς.

Αν δεν γνωρίζετε εσείς πώς να κάνετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο κινητό σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο ώστε να σας βοηθήσει να προστατέψετε το κινητό σας. Σε κάθε περίπτωση μην το αμελήσετε.

4. Κάντε συχνά τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στο λογισμικό του κινητού σας

Το λογισμικό του κινητού μας έχει ανάγκη από ορισμένες αναβαθμίσεις προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα και για να κρατά όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένο το κινητό μας από διαφόρων ειδών παραβιάσεις μέσω του διαδίκτυο ή των εφαρμογών που έχουμε εγκαταστήσει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό επομένως να κρατάτε το κινητό σας ενημερωμένο (updated).

Οι αναβαθμίσεις δεν απαιτούν πολύ χρόνο ενώ παράλληλα «καθαρίζουν» και το κινητό σας από αρχεία, λήψεις εφαρμογές κ.α. που δεν χρησιμοποιείτε και δεν χρειάζεστε πλέον.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι χάκερς εξοικειώνονται σταδιακά σε κάθε διαθέσιμο λογισμικό. Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβαθμίζεται τακτικά το λογισμικό του κινητού σας.

Οι ειδικοί της τεχνολογίας υπογραμμίζουν ότι με τις αναβαθμίσεις του λογισμικού επιδιορθώνονται τα ευάλωτα σημεία ασφαλείας του κινητού και του λογισμικού αυτού και τα οποία μπορούν να δώσουν πρόσβαση στους χάκερ.

Για να ελέγξετε επομένως αν το smartphone σας είναι ενημερωμένο μπορείτε να πάτε στις ρυθμίσεις και να επιλέξετε την κατηγορία Software Update. Στην περίπτωση που το λογισμικό (iOS ή Android) είναι παλιότερης έκδοσης το smartphone θα σας δώσει κατευθείαν την επιλογή να προβείτε σε αναβάθμιση.

5.Χρησιμοποιήστε ασφαλείς εφαρμογές επικοινωνίας

Οι εφαρμογές που όλοι μας χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ή και όχι μπορεί να αποτελούν πύλη εισόδου για τους χάκερς στο κινητό μας.

Κάποιες φορές εμείς οι ίδιοι έχουμε παραχωρήσει δικαίωμα πρόσβασης με την συναίνεση μας όταν εγκαταστήσαμε την εφαρμογή. Όμως οι εφαρμογές επικοινωνίας είναι πολύ εύκολα να χακαριστούν.

Για τον λόγο αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι οι χρήστες πρέπει να επιλέγουν έμπιστες εφαρμογές επικοινωνίας και δικτύωσης που φέρουν ισχυρά συστήματα προστασίας και που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα μας. Άρθρα σοβαρών εφημερίδων και επιστημονικών περιοδικών τονίζουν ότι για τα κινητά (Android και iPhones) υπάρχει μια εφαρμογή που ονομάζεται Signal, η οποία υποστηρίζει άρτια κρυπτογράφηση. Ενώ υψηλό επίπεδο ασφαλείας έχουν τόσο το Facebook, όσο και το WhatsApp και το iMessage της Apple.

Για τους περιηγητές (browsers) οι ειδικοί προτείνουν και το DuckDuckGo το οποίο, επιπλέον, δεσμεύεται πως δεν καταγράφει κανένα από τα δεδομένα περιήγησης των χρηστών. Ενώ έχετε πάντα την επιλογή όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο να χρησιμοποιείτε την ανώνυμη περιήγηση.

6.Ελέξτε και βάλτε όρια στις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα

Σαφώς και όπως είναι λογικό και αναμενόμενο έχετε κατεβάσει στο κινητό σας αρκετές εφαρμογές. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που έχουν άλλωστε τα smartphones είναι η πρόσβαση που μας παρέχουν σε πολλών ειδών εφαρμογές τις οποίες και χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας για να διευκολυνθούμε.  

Τα σύγχρονα μοντέλα κινητών όμως περιέχουν πλήθος δεδομένων και πληροφοριών όπως τοποθεσίες, επαφές τηλεφώνων, διευθύνσεις, τραπεζικούς κωδικούς και άλλα ευαίσθητα και απολύτως προσωπικά δεδομένα.

Ένας λοιπόν από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσετε την πρόσβαση που οι εφαρμογές και οι εταιρείες αυτές έχουν στα δεδομένα σας είναι αρχικά να διαγράψετε αυτές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Επιπλέον, μπορείτε και ελέγχοντας τις ρυθμίσεις στις εφαρμογές που ήδη έχετε να δείτε την πρόσβαση που έχετε ορίσει σε καθεμία από αυτές.

Έτσι θα περιορίσετε την πρόσβαση που οι εφαρμογές έχουν σε συγκεκριμένα προσωπικά σας δεδομένα τα οποία καταγράφει το κινητό όπως για παράδειγμα η τοποθεσία (location access), οι φωτογραφίες και οι επαφές σας.

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε και μέσω διαφόρων ρυθμίσεων του λογισμικού σας. Μια τέτοια δυνατότητα προσφέρουν τόσο τα iOS όσο και τα Android συστήματα κινητών, σε ειδικό tab των ρυθμίσεων που τιτλοφορείται ως App Permissions (άδειες εφαρμογών).

7. Δώστε προσοχή κατά την χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi

Σε καθημερινή βάση και όταν βρίσκεστε εκτός του δικού σας οικιακού δικτυού ή εκτός του δικτύου της εργασία σας μπορεί να θελήσετε να συνδεθείτε σε ένα ανοιχτό ή δημόσιο Wi-Fi.

Αυτό όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι από εκεί μπορεί κάποιος να βρει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για αυτό;

Χρήση VPN

Η χρήση VPN (Virtual Private Network/Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) συστήνεται από τους ειδικούς της τεχνολογίας και της πληροφορικής κάθε φορά που συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi. Το VPN προσφέρει ασφαλή σύνδεση σε κάθε Wi-Fi ανοικτού  τύπου/δημόσιο, καθώς υποκρύπτει, καλύπτοντας την με κάποιο τρόπο, την διεύθυνση IP του κάθε κινητού τηλεφώνου, αποκρύπτοντας επίσης την ταυτότητα του χρήστη και την τοποθεσία της συσκευής.

Με τον τρόπο αυτό ακόμα και όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό σας. 

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο φραγμός αυτός μέσω του VPN, λειτουργεί σαν μια επιπλέον πύλη προστασίας που καθιστά ακόμη πιο απίθανο το ενδεχόμενο ένας χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σας.

Όσον αφορά την σύνδεση σε δίκτυα που ζητούν κωδικό εκεί η σύνδεση είναι σαφώς πιο προστατευμένη καθώς ελέγχονται οι χρήστες που εισέρχονται ως έναν βαθμό.

Να σημειώσουμε επίσης πως οι περισσότερες υπηρεσίες VPN δεν είναι δωρεάν. Όμως ο browser Opera προσφέρει δωρεάν μια βασική υπηρεσία VPN καθώς και αν είστε φοιτητής μπορείτε να συνδέστε στο VPN που σας προσφέρει συνήθως το πανεπιστήμιο σας.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν το κείμενο μας αυτό με χρήσιμες συμβουλές και μεθόδους για να προστατέψετε το κινητό σας από τους χάκερς ελπίζουμε να σας προσφέραμε μια γενική κατεύθυνση και καθοδήγηση για το πώς να προστατέψετε αποτελεσματικά το κινητό σας.

Στην περίοδο που διανύουμε είναι ιδιαιτέρα σημαντικό και απαραίτητο να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τα προσωπικά μας δεδομένα και να περιορίζουμε την πρόσβαση σε αυτά από ανεπιθύμητους.

Έτσι λοιπόν μπορείτε πλέον και εσείς λαμβάνοντας συγκεκριμένα μετρά και κάνοντας τις ανάλογες ρυθμίσεις να προστατέψετε με απλούς και άμεσους τρόπους το κινητό σας σε καθημερνή βάση.


Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>